Medicinhåndtering og farmakologi
Det kliniske undervisningssted har ansvaret for at sikre sig, at den sygeplejerskestuderende har den fornødne viden og korrekt kan udføre de vejledninger, instrukser og procedurer for medicinhåndtering, som det kliniske undervisningssted har vedtaget.
FMK – adgang og undervisning
Undervisning i sundhedsteknologiske færdigheder er en teoretisk del af introduktion til medicinhåndtering i primær sektor for sygeplejerskestuderende på 6. semester.
Alle studerende på 6. semester deltager i et obligatorisk kursus, hvor de får viden om opbygning og struktur i CURA og Fælles Medicinkort (FMK).
De studerende på 6. semester kan under Trust-adgang arbejde i FMK. En Trust-adgang betyder, at den studerende arbejder på vegne af den kliniske vejleder.
Formål
Formålet med kurset i FMK er:
- At den studerende opnår generel viden om eksisterende retningslinjer, vejledninger og instrukser knyttet til medicinmodulet i CURA
- At de studerende får mulighed for at træne udvalgte kliniske metoder relateret til medicindispensering og medicinadministration i medicinmodulet
- At den studerende bevidstgøres om og reflekterer over eget ansvar og kompetencer i medicinhåndteringsprocessen – herunder dokumentation.
Kurset er et heldagskursus planlagt af Uddannelse København i samarbejde med en underviser fra Afdeling for Support og Uddannelse. De studerende inviteres på Praktikportalen via fælles dialogforum for 6. semesterstuderende i SUF.
Hvis de studerende udebliver fra kurset, kan de ikke arbejde i FMK. I det tilfælde skal du kontakte Uddannelse København.
Det forventes, at de studerende inden kurset har orienteret sig i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ”Vejledning i medicinhåndtering og dokumentation” samt ”Vejledning i delegation og opgaveoverdragelse”.
Uddannelsesstedets ansvar
Personlig opgaveroverdragelse af medicinhåndtering er en beslutning, der træffes af lederen i samråd med en medicinansvarlig og den kliniske vejleder.
Den der overdrager opgaven til studerende, bærer samtidig ansvaret for udførelsen af opgaven. Den medicinansvarlige har hermed også et ansvar for at sikre, at opgaven og borgerens situation egner sig til overdragelse.
Den kliniske vejleder har, i samarbejde med den medicinansvarlige, herudover pligt til at sikre, at den studerende:
• Har den nødvendige viden om borgerens tilstande, farmakologi og de instrukser, der gælder for medicinhåndtering i SUF
• Har viden og færdigheder til at udføre opgaven, uanset om vedkommende har udført tilsvarende opgaver tidligere i uddannelsen
• Modtager den nødvendige instruktion, og sikrer sig, at opgaven er tydeligt afgrænset, samt der er udarbejdet en handlingsanvisning, der beskriver opgaven
Den kliniske vejleder har også ansvar for:
• At afdække den studerendes formelle og reelle kompetencer til at udføre opgaven
• At instruere i korrekt dokumentation jf. de retningslinjer, der er gældende for SUF
• Sikre kvaliteten af den studerendes medicinopgaver med daglig opfølgning
Studerende og medicinhåndtering
Sygeplejestuderende har ikke autorisation. Det betyder, at de ikke alene må bære ansvaret for hele eller dele af medicinhåndteringen.
Sygeplejerskestuderende må:
• Varetage medicinhåndtering selvstændigt efter personlig opgaveoverdragelse fra vejleder eller medicinansvarlig, hos borgere i stabil fase
• Varetage medicinhåndtering hos borgere i ustabil fase under vejledning, men ikke alene.
• At personligt overdragne opgaver fremgår af enhedens overdragelsesskema
Læs mere om krav og forudsætninger for sygeplejestuderende i ”Vejledning i medicinhåndtering og dokumentation”.
København Kommunes vejledninger i medicinhåndtering
Logbog i medicinhåndtering for sygeplejestuderende i Region Hovedstaden
Logbog i medicinhåndtering for sygeplejestuderende i Region Hovedstaden er et studie- og dokumentationsredskab, der har til hensigt at understøtte studerendes læring inden for medicinhåndtering i den kliniske og teoretiske undervisning gennem hele uddannelsen.
Opbygning af Logbog i medicinhåndtering
- Introduktion: juridiske retningslinjer, adgang til medicin/medicinrum, quiz- farmakologitesten
- 1. del relaterer sig til 2.-4. semester
- 2. del relaterer sig til 5.-7. semester