Medicinhåndtering og farmakologi

Gennem uddannelsen skal de studerende lære at varetage sygeplejerskens funktioner i forbindelse med medicinhåndtering.

Det kliniske undervisningssted har ansvaret for at sikre sig, at den sygeplejerskestuderende har den fornødne viden og korrekt kan udføre de vejledninger, instrukser og procedurer for medicinhåndtering, som det kliniske undervisningssted har vedtaget.

FMK – adgang og undervisning 

Undervisning i sundhedsteknologiske færdigheder er en teoretisk del af introduktion til medicinhåndtering i primær sektor for sygeplejerskestuderende på 6. semester.

Alle studerende på 6. semester deltager i et obligatorisk kursus, hvor de får viden om opbygning og struktur i CURA og Fælles Medicinkort (FMK).  

De studerende på 6. semester kan under Trust-adgang arbejde i FMK. En Trust-adgang betyder, at den studerende arbejder på vegne af den kliniske vejleder.  

Formål

Formålet med kurset i FMK er: 

  • At den studerende opnår generel viden om eksisterende retningslinjer, vejledninger og instrukser knyttet til medicinmodulet i CURA 
  • At de studerende får mulighed for at træne udvalgte kliniske metoder relateret til medicindispensering og medicinadministration i medicinmodulet 
  • At den studerende bevidstgøres om og reflekterer over eget ansvar og kompetencer i medicinhåndteringsprocessen – herunder dokumentation. 

Kurset er et heldagskursus planlagt af Uddannelse København i samarbejde med en underviser fra Afdeling for Support og Uddannelse. De studerende inviteres på Praktikportalen via fælles dialogforum for 6. semesterstuderende i SUF. 

Hvis de studerende udebliver fra kurset, kan de ikke arbejde i FMK. I det tilfælde skal du kontakte Uddannelse København. 

Det forventes, at de studerende inden kurset har orienteret sig i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ”Vejledning i medicinhåndtering og dokumentation” samt ”Vejledning i delegation og opgaveoverdragelse”. 

Studerende og medicinhåndtering

Sygeplejestuderende har ikke autorisation. Det betyder, at de ikke alene må bære ansvaret for hele eller dele af medicinhåndteringen.

Studerende og elever må ikke udføre opgaver alene, der jævnfør denne vejledning kræver autorisationsansvar. Personligt overdragede opgaver skal fremgå af enhedens overdragelsesskema. 

Sygeplejerskestuderende må:  

  • Under vejledning varetage medicindispensering. Opgaven varetages med stigende selvstændighed igennem uddannelsen, men aldrig alene.  
     
  • Selvstændigt efter individuel oplæring og med kontinuerlig opfølgning fra klinisk vejleder/medicinansvarlig varetage medicinadministration (fx administration af øjendråber/salve samt medicinske plastre). En studerende må aldrig håndtere risikosituationslægemidler alene, men kun sammen med en sygeplejerske og under dennes ansvar. 

Logbog i medicinhåndtering for sygeplejestuderende i Region Hovedstaden

Logbog i medicinhåndtering for sygeplejestuderende i Region Hovedstaden er et studie- og dokumentationsredskab, der har til hensigt at understøtte studerendes læring inden for medicinhåndtering i den kliniske og teoretiske undervisning gennem hele uddannelsen.

Opbygning af Logbog i medicinhåndtering 

  • Introduktion: juridiske retningslinjer, adgang til medicin/medicinrum, quiz- farmakologitesten
  • 1. del relaterer sig til 2.-4. semester
  • 2. del relaterer sig til 5.-7. semester