Arbejde ved siden af din oplæring

Når du er under uddannelse i Københavns Kommune, må du gerne arbejde ved siden af. Men der er nogle vigtige regler, du skal kende.

Se filmen om arbejde ved siden af din oplæring

Video Url

Reglerne er forskellige, alt efter om du er ansat af Københavns Kommune, eller om du har en anden arbejdsgiver. 

Når du har to ansættelser i Københavns Kommune 

Hvis du har et job i Københavns Kommune ved siden af din uddannelse, hedder det en ’Dobbeltansættelse’. For dig gælder der disse regler: 

48-timers-reglen

Du må i alt arbejde 48 timer om ugen. Hver uge har du 37 timer som elev, og derudover må du altså arbejde 11 timer på et andet arbejde.

De 11 timer er et gennemsnit. Det betyder, at du for eksempel fint kan arbejde 9 timer i den ene uge og 13 timer i den næste, for det giver i gennemsnit 11 timer. Du skal regne gennemsnittet ud over en periode på fire måneder. 

11-timers-reglen

Der skal altid gå mindst 11 timer, fra du får fri, til du igen må møde på arbejde. Det hedder en 11-timers hvileperiode. 

6-dages-reglen

I løbet af en uge skal du have fri i et helt døgn, dvs. 24 timer. Det hedder et fridøgn, og det skal ligge sammen med en 11-timers hvileperiode, så du i alt får fri i 35 timer i træk. 

Ansættelserne skal være ’forenelige’

Det betyder, at du kan passe din uddannelse og dit job på samme tid, og at jobbet aldrig må forhindre dig i at passe din uddannelse. 

Ansættelserne følger overenskomsten

Det betyder, at de overholder reglerne for ansættelse inden for det område, du arbejder med. 

Hvis du har en anden arbejdsgiver end Københavns Kommune 

Hvis du har et job hos en anden arbejdsgiver, samtidig med at du er under uddannelse (og dermed er ansat) i Københavns Kommune, hedder det en ’Bibeskæftigelse’. For dig gælder 48-timers-, 11-timers- og 6-dages-reglerne ikke. Til gengæld gælder denne regel: 

Ansættelserne skal være ’forenelige’

Det betyder, at du kan passe din uddannelse og dit job på samme tid, og at jobbet aldrig må forhindre dig i at passe din uddannelse. Du kan for eksempel ikke have natarbejde, lige før du skal til undervisning eller i oplæring.

Det er op til Uddannelse København at vurdere, om dit job kolliderer med din uddannelse.